söndag 10 juli 2011

Åkessons folkhemsfascism

I ett riktigt obehagligt tal bekräftade Jimmie Åkesson de värsta farhågorna om Sverigedemokraterna. Det är inte bara ett främlingsfientligt parti, utan ett parti som verkligen rent ideologiskt och sakpolitiskt faller tillbaka på fascismen.

Detta blev öronbedövande tydligt i hans första tal i Almedalen där han citerade Per-Albin Hanssons folkhetstal från 1928 och stolt förkunnade att Sverigedemokraterna nu går till Folkhemmets försvar. Ja, Sverigedemokraterna är numera Folkhemspartiet. Det var bra talat, lite dåligt citerat, men ändå en sexig flirt med väljarna. Ett sätt att befästa parollen som fonderade Åkesson i talarstolen "Här för att stanna!".

Men det här är lite problematiskt, eftersom korporativismen, den nationalistiska idén om en nation och ett folk, råkade bli den beröringspunkt som de fascistiska rörelserna och socialdemokratin hade fram till en bit in på 40-talet. Men ett världskrig och ett par-tre nationer med strängt folkhemsfascistiskt tankegods gjorde att Socialdemokratin såg vad som höll på att hända. Man sparkade ut fascisterna och detsamma gjorde Högerpartiet och senare Centerpartiet med nazistinfluerade element.

Jag skrev inför Åkessons tal att jag hoppades att många skulle vara där och bevaka, för att kunna granska och berätta. Bara så kan vi lyckas bekämpa ondskan, genom att visa hur ond den är och genom att ge väljarna argument för en bättre och människovärdigare politik. Jag måste säga att medienärvaron var god. Bara SÄPO stor för fler yrkesarbetande i dalen denna söndagförmiddag. Minst 50 säkerhetspoliser svarade enkelt på frågan hur det kommer sig att deras insats i år blivit större och dyrare än någonsin. Varje riksdagsledamot i SD gick med minst två livvakter var de än befann sig, i vart fall de något mer kända och profilerade.

Men som man bäddar får man ligga. Det hat och den fientlighet som Jimmie Åkesson gjorde sig till tolk för var nu oförblommerad. Han vill avveckla EU:s gränsfrihet och han verkar inte ha förstått någonting av de allvarliga brister i rättssäkerhet och den frånvaro av likhet inför lagen som initierade samhällskritiker lyft fram allt oftare på senare tid. Döm fler och döm hårdare, är hans förträffliga paroll; till stöd för att inte bara främlingsfientligheten vid gränserna utan även i domstolarna skall skärpas.

Jag vill ta debatten med Sverigedemokraterna. För mer frihetsfientliga och moralistiska krafter har jag aldrig stött på i svensk politik. Att försöka förklara det och göra tydligt att Sverigedemokraterna inte har något med frihet och hjältemod att skaffa, ser jag som ett av mina uppdrag för framtiden.

Inga kommentarer: